tiistai 30. elokuuta 2022

Tove J Aleksanterin teatterissa, 27.8.2022

Helsingin oopperakesässä on tänä vuonna tarjolla todella monta mielenkiintoista oopperaa, suuri osa niistä uusia oopperoita. Heta Ahon säveltämä Tove J on yksi kiinnostavista  uutuuksista. Teos on sävelletty kolmelle mezzosopraanolle, mikä antaa erinomaisen mahdolisuuden havainnoida, miten erilaisia ääniä samakin ääniala voi sisältää.

Ooppera kertoo Tove Janssonista, hänen kipuiluistaan muumien ja Janssonin mielestä vakavamman taiteen tekemisen välillä sekä myös hänen suhteistaan Vivica Bandleriin ja Tuulikki Pietilään.

Teoksessa on vain pienimuotoinen orkesteri, joten se lepää varsin paljon laulajien: Elli Vallinoja (Jansson), Ann-Marie Heino (Bandler) ja Maiju Vaahtoluoto (Bandler) varassa. Itse musiikki ei ehkä ole maailman mieleenpainuvinta, mutta karismaattiset laulajat saavat teoksen toimimaan ja ainakin minä pidin tästä oopperasta. Varsinaisia tapahtumia ei ollut kovin paljon ja lavastuskin oli kohtuullisen pienimuotoista, mutta ohjaaja Ville Saukkonen sai mielestäni ihmissuhteiden jännitteet näkymään hyvin, joten katsojien mielenkiinto säilyi hyvin koko teoksen keston (noin tunti). Kaikki laulajat esiintyivät mielestäni myös erittäin hyvin ja heidän lauluaan oli ilo kuunnella.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti