keskiviikko 17. elokuuta 2022

Hans-Ola Ericsson Lahden urkuviikolla Lahden Ristinkirkossa, 11.8.2022

Vaikka olen nimenomaan laulumusiikin ystävä, niin kuuntelen toki ajoittain myös muuta musiikkia. Tällä kertaa juhlistin kesälomaani käymällä Lahden urkuviikolla ruotsalaisen urkurin Hans-Ola Ericssonin päiväkonsertissa Lahden Ristinkirkossa. En ole mikään varsinainen urkujen asiantuntija, mutta sen ainakin opin tästä konsertista, että erilaisilla uruilla saa erilaisia ääniä aikaiseksi.

Konsertti koostui klassisista urkukappaleista (1600-luvulta alkaen) moderneihin kappaleisiin, joista yksi oli soittajan oma sävellys. Pidän yleensä eniten klassikoista, sillä ne ovat klassikoja  yleensä ihan syystä ja tälläkin kertaa Johann Sebastian Bachin Variaatiot uruille koraalista Sei gegrüsset, Jesu gütig teki vaikutuksen. Bach on nerokas säveltäjä ja osa teoksen hauskuudesta on yrittää erottaa kaikki 11 variaatiota.

Mutta tässä konsertissa ehdoton suosikkini (ja taputuksista päätellen muidenkin suosikki) oli Torsten Nilssonin Crucifigatur (Ristiinnaulitse!) vuodelta 1968. Teos oli totisesti moderni ja en oikeasti pysty kuvaamaan siitä mitään melodiaa, mutta jos olet kiinnostunut, niin siitä löytyy ainakin yksi tulkinta Youtubesta, jossa on mukana nuotituskin. https://www.youtube.com/watch?v=GQIj3uJFD0A Ericssonin esitys oli upea ja olin vielä pitkään konsertin jälkeenkin ihan haltioissani kappaleesta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti