perjantai 19. elokuuta 2022

Ilona irti Espoon Urkuyö & Aaria festivaalilla, 18.8.2022

Timo-Juhani Kyllönen sävelsi uuden oopperansa, monologioopperan Ilona irti Espoon Urkuyö & Aaria festivaalille. Libreton kirjoitti Leena Lehtolainen, jolle tämä oli ensimmäinen oopperalibretto. Oopperan solistina toimi sopraano Aurora Marthens ja säestyksestä vastasivat Jan-Paul Roozeman (piano), Rebecca Roozeman (viulu) ja Lauri Kankkunen (sello).

Oopperan teemana oli naiseus, ruumiillinen ja henkinen koskemattomuus ja myös rakkaus. Päähenkilö lauloi rajoista ja naisen roolista, rakkauden olemuksesta ja mielestäni myös itsetunnosta ja monista muista laajemmista kysymyksistä.

Ensimmäisenä haluan kehua Leena Lehtolaisen librettoa. Se oli todella hyvä. Välttämättä kokenutkaan kirjailija, mitä Lehtolainen epäilemättä on, ei kykene kirjoittamaan toimivaa librettoa, mutta tämä oli yksi onnistuneimmista kuulemistani nykyoopperan libretoista aikoihin. Teksti oli nasevaa ja kieli jopa leikittelevää, olematta kuitenkaan typerää.

Myös Kyllösen musiikki sopi tekstiin hyvin ja hän oli käyttänyt mielestäni hyvin hyväkseen eri instrumenttien erilaista sointia. Kaikkia hienouksia en varmaan edes ymmärtänyt, mutta pidin musiikistakin.

Aurora Marthens suoriutui vaativasta roolistaan erinomaisesti. Olin edellisen kerran kuullut häntä soolokonsertissa neljä vuotta sitten ja tällä välin sen hänen äänensä että esiintymisensä oli kehittynyt huimasti ja tämänkin oopperan perusteella oli helppo ymmärtää, että hänet on tulevaksi kaudeksi palkattu Wienin valtionoopperan solistikuntaan. Upeaa työtä! Jos satutte joskus törmäämään tähän oopperaan jossain, niin suosittelen lämpimästi ostamaan lipun, koska se on ehdottomasti näkemisen arvoinen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti