keskiviikko 17. elokuuta 2022

Ian Bostridge Mäntän musiikkijuhlilla, 3.8.2022

Kun pidin tämän blogin kirjoituksesta taukoa viime vuonna koronarajoitusten keskellä, niin kävin kuitenkin katsomassa muutamia niistä harvoista oopperoista ja konserteista, joita yleensä rajoitusten puitteissa järjestettiin. Yksi näistä konserteista oli Ian Bostridgen esittämä Franz Schubertin Kaunis myllärintytär -laulusarja (Die schöne Müllerin) Mäntän musiikkijuhlilla. Esitys oli henkeäsalpaava, joten kun tänä vuonna Mäntässä oli vuorossa samaisen Ian Bostridgen esittämä Talvinen matka (Winterreise) myös Franz Schubertilta, niin ei ollut vaikea arvata, että Mänttään oli taas tärkeää päästä. Bostridge on ehkä maailman tunnetuin (elossa oleva) Winterreisen tulkki ja hän on kirjoittanut teoksesta myös kirjan, jota lämpimästi suosittelen.

Bostridgen säestäjänä toimi tänäkin vuonna pianisti Saskia Giorgini äärettömän taitavasti. Bostridge on tulkitsijana hyvin fyysinen, hän liikkuu lavalla musiikin mukana ja siksi – siitä huolimatta, että välillä tekisi mieli vain sulkea silmät ja nauttia laulusta – yritän aina seurata myös hänen olemustaan. Bostridge ei myöskään tulkinnoissan kangistu kaavoihin, joten jos olet joskus kuullut häntä, niin seuraavalla kerralla samakin teos voi kuulostaa hieman erilaiselta, minkä hän on itsekin maininnut haastatteluissaan.

Tälläkin kertaa esitys oli lumoava. Bostridge saa teoksen tekstin todella elämään. Ja viimeistään viimeinen laulu Der Leiermann (Liiransoittaja) räjäytti pankin. Mikä suunnaton alakulo koko esityksestä hehkui, kun Bostridge lauloi köyhästä liiransoittajasta. Huikea esitys kaiken kaikkiaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti