keskiviikko 17. elokuuta 2022

Sun & Sea Kaapelitehtaalla, 10.8.2022

Helsingin juhlaviikoilla esitetään tänä vuonna mielenkiintoista ja normeista poikkeavaa oopperaa nimeltä Sun & Sea, jonka teemana on ilmastokriisi. Oopperan on säveltänyt Lina Lapelytė ja libreton on kirjoittanut Vaiva Grainytė. Oopperaa esitetään Kaapelitehtaalla, jonne on tuotu 50 tonnia hiekkaa keinotekoista uimarantaa varten. Esiintyjät loikoilevat uimarannalla samalla kun katsojat saavat vapaasti liikkua yläpuolella olevalla parvella katsellakseen ja kuunnellakseen oopperaa. Oopperassa ei ole varsinaista juonta, mutta rannalla olijat laulavat kokemuksistaan, mutta myös ajatuksiaan merestä, ilmastokriisistä jne. Yleisö pääsee sisälle tasatunnein ja 55 minuutin päästä heidät ohjataan pois, mutta ooppera pyörii ilman taukoja.

Suosittelen lämpimästi lukemaan oopperan libreton, joka löytyy sekä englanniksi (esityskieli) että suomeksi Kiasman sivuilta. Minä ainakin koin rannan tapaamisen seuraamisen niin hypnoottiseksi, että tekstin kuunteleminen jäi sivuosaan. Onneksi libretto on rakennettu niin, että jopa tekstin jälkikäteen lukemalla yleensä muistaa, missä kohdalla ja kuka mitäkin lauloi. Rantaelämä oli mahdollisuuksien mukaan tosiaan tehty todenmukaiseksi. Ihmiset liikkuivat, söivät, juttelivat ja ottivat aurinkoa ihan kuin oikealla rannalla. Mukana oli aikuisia ja lapsia ja yksi koirakin.

Teos oli erittäin puhutteleva. Toki sen saattoi ottaa vain hassuna kuriositeettina, mutta jos yhtään vaivautui kuuntelemaan tekstiä tai vaihtoehtoisesti luki libreton, niin se todellakin sai ajattelemaan maailman luonnon tilaa. Esityksiä on vielä useita jäljillä, joten suosittelen lämpimästä lippujen hankintaa https://www.lippu.fi/artist/sunsea/.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti